Patronen doorbreken

Patronen, wat houd het in? 

 

Wanneer wij als kind opgroeien zijn veiligheid en liefde één van de basis behoeften.
Als kind zul je, zo goed en zo kwaad als je op dat moment kunt, van alles in werking stellen om jezelf veilig en geliefd te voelen.
Al betekend dit bijvoorbeeld conflicten vermijden, jezelf onzichtbaar maken of juist overdreven aandacht trekken, je eigen mening niet meer geven, geen grenzen meer aangeven of overdreven mensen weren door juist heel erg voor jezelf op te komen. Je leert de situatie in te schatten/ aan te voelen, en vervolgens doe je op dat moment op kind niveau, wat het meest aan veiligheid en waardering oplevert.
Wat het meest haalbaar voor jou als kind is. Sommige situaties kun je je als kind natuurlijk niet veilig voelen. Dan nog zal, als voorbeeld jezelf onzichtbaar maken, al het meest veilig lijken.
Dit hebben wij opgeslagen in het geheugen. Vervolgens wanneer er later vergelijkbare situaties in het leven voordoen, grijpen wij (het brein) automatisch vanuit geheugen naar dit patroon. Dit kan als meest vertrouwd voelen.
Het brein kent geen onderscheid in het feit dat de situatie nu anders is. Het ziet een vergelijkbare situatie en grijpt naar oude patroon om bijv. veiligheid en waardering te verkrijgen. Deze patronen kunnen je als volwassene behoorlijk gaan belemmeren.
Je kunt niet zijn wie je wilt zijn. Je kunt je tegengehouden voelen, beperkt, angstig, het idee krijgen dat situaties zich maar blijven herhalen. Het lukt je niet om grenzen aan te geven of voor jezelf op te komen, als voorbeeld.
Je kunt zelfs negatieve gedachtes over jezelf gaan aannemen. " lukt mij toch nooit, ik ben niet goed genoeg" dit soort zaken.

 

De bewustwording van deze patronen is de eerste stap. Bewustwording waardoor je je belemmerd voelt.


Het zal steeds meer ruimte op gaan leveren om te zijn wie je wilt zijn.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.